Az Ozmózis víztisztító

Az Ozmózis víztisztítókról

Tapasztalatunk szerint, a víztisztító vásárlás nem egy hirtelen döntés következménye. Aki rászánja magát, az már hallott, látott, olvasott a víztisztításról és az ozmózis víztisztítóról is. Ezért ezt az oldalt nem a technológia és az otthoni víztisztítás melletti érvelésnek szenteljük. Nem is riogatunk senkit azzal, hogy mi van a csapvízben. A csapvíz többnyire iható. Annak, aki nem elégszik meg ennyivel és nem kíván egészségügyi határértéket ugyan nem meghaladó mértékben tartalmazó anyagokat szervezetébe juttatni évtizedeken keresztül és ezért más minőségű vizet fogyasztana, azoknak ajánljuk, hogy nézzenek szét alaposan kínálatunkban.

Véleményünk szerint a fordított ozmózis (RO) elvén működő szűrőberendezések a legmegfelelőbbek tartós emberi fogyasztásra való víz házi előállítására.A szervezet ásványi sókkal való ellátása nem a víz feladata, nem is innen történik, hiszen, ha ez így lenne, akkor  dr. Országh József szavaival élve a víz lenne a legjobb gyógyszer a csontritkulás megelőzésére. Valamiért nem így van… A legideálisabb vízbevitel az, ha az ember a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása mellett naponta még körülbelül hatszor-hétszer megiszik 2-2,5 dl vizet.

Ozmózis membránszűrő

A fordított ozmózis egy olyan víztisztítási megoldás, amely kémiai anyagok felhasználása nélkül eltávolítja a szerves szennyeződéseket, az oldott részecskéket, a nehézfémeket, a baktériumokat, vírusokat és a hormonokat is az ivóvízből. Az ozmózis víztisztító legfontosabb és egyben a legdrágább alkatrésze a vékony film membrán, melyet úgy kell elképzelni, mint egy szitát, melynek nyílása 0,0001 mikron.

Biztos mindenki tudja, de ha mégsem, akkor itt egy kis ízelítő, mekkora is lehet az a 0,0001 mikron vagy 0,1 nanométer:

1 mikron az a milliméter ezred része. Tehát 1000 mikron= 1 milliméter.

0,0001 mikron = 0,0000001 mm

ozmozis3

 

Ez egy elég jó videó, ami szemlélteti a membrán működését

A membrán tehát egy nagyon pici rácsméretű szűrő, és méretétől függ a kapacitása, azaz mennyi „tiszta vizet” képes előállítani egy nap. Az átlagos ozmózis víztisztítók 50 max 75 GPD-s membránnal vannak szerelve.( GPD = Gallon per days ;1 gallon = 3.78541178 liter)

Egy 50 GPD-es membránszűrővel ellátott víztisztító vízhozama: max. 190 liter/nap, ami percenként kb. 1,3 dl. Ezért van szükség a kiegészítő tartályra, mert nem tudnánk kivárni, míg egy pohár víz kifolyik a berendezésből.

Azok az RO víztisztítók, melyek nem ilyen kis kapacitású membránnal vannak szerelve, azok képesek közvetlenül, külön tartály alkalmazása nélkül tiszta vizet előállítani. 1-2 éve még aránytalanul drága volt egy közvetlen átfolyós RO víztisztító. Szerencsére a technika fejlődésével számunkra is elérhető már ez a technológia.

A közvetlen átfolyós RO víztisztítók képviselik a víztisztítás csúcsát.

Itt meg kell említenünk három fontos dolgot:

  • az RO membrán működése közben, természeténél fogva „szennyvizet” termel, azaz a befolyó víz egy része lesz „tiszta víz” egy része pedig megy a lefolyóba. Ez két dolgot jelent, egyszer azt, hogy a membránszűrő nem tárol a  káros, felgyülemlett anyagokat, mert leöblítésre kerül, valamint azt, hogy mérettől függően 1 liter tiszta vizet 1,1-3 liter csapvízből állít elő. Pl. egy tartályos 50-75 GPD-s membránnal szerelt víztisztító 1 liter tiszta vízhez 2,5-3 liter csapvizet használ el, míg egy átfolyó rendszerű 400 GPD-s membránnal szerelt víztisztító, mint a KRAUSEN 400 Cover  1,5-1,8 literből de egy 800 GDP-s mint a KRAUSEN 800 már 1,1-1,4 liter csapvízből képes 1 liter tökéletesen szűrt ozmózisvizet előállítani.
  • az előszűrők azért vannak az RO membránok előtt, hogy ez a vízhozam minél tovább tartható legyen. Az előszűrők alkalmazása biztosítja, hogy a membrán ne legyen túlterhelve és a membránra érkező víz ne tartalmazzon 1-5 mikronnál nagyobb méretű szennyeződéseket. A durva nagyobb méretű szennyeződések az előszűrőkben maradnak, melyek élettartama természetesen az átfolyó víz és a vízben található összetevőktől függ, de mondhatjuk, hogy átlagosan kb. 6-12 hónap. Megfelelő csereperiódus betartásával a membránszűrő élettartama kb. 3 év.
  • A szűrők elhasználódását a vízben oldott szárazanyag mérésével ellenőrizhetjük. A hazai csapvíz vízben oldott szárazanyagtartalma általában 500 mg/l körül van. Az ozmózis víztisztító ezt lecsökkenti kb. 20-30 mg/l-re. Amikor az oldott anyag mennyisége nő a tiszta oldalon, akkor esedékes a szűrőcsere. A vízben oldott szárazanyag mennyiségét mérhetjük a TDS mérőkkel, illetve néhány víztisztító rendelkezik beépített vízellenőrzéssel és kijelzi az aktuális szűrőcserét.

Átfolyós víztisztítónak kizárólag a tartály nélküli RO rendszereket lenne szabad nevezni, hiszen minden más vízszűrő természetéből adódóan átfolyós rendszerű, így ennek a megnevezésnek a használata, megtévesztheti a vásárlót, aki azt hiszi ozmózis rendszerű szűrőt vásárol, holott csak egy sima vagy akár ultra szűrőt, aminek az ára akár csak a töredéke az ozmózis membránnal ellátott terméknek.